top of page
  • Instagram
  • Εικόνα συγγραφέαdanaialex1

Ναι, αλλά ποιος το κανε πρώτος;

Ένα γράμμα για εσάς, που είναι μαζί και υπενθυμίσεις για μένα

- Μετρήστε πόσες φορές έχετε ακούσει ‘’αυτός θα είναι ένας δύσκολος χειμώνας’’. Αρκετές; Καλά πάμε. Μετρήστε τώρα πόσες φορές επιβιώσατε εκείνου του δύσκολου χειμώνα. Φαντάζομαι όλες, αν είστε εδώ να διαβάζετε. Το να φοβάσαι για το μέλλον - είναι η τέλεια δικαιολογία για να μην κάνεις τίποτα καινούριο.

-Σκέψου που ήσουν τον Νοέμβρη του 2021. Σκέψου τι έκανες στη δουλειά σου, πως ήσουν πνευματικά, ψυχολογικά. Θυμίσου τι είχες καταφέρει. Τώρα δες που είσαι σήμερα. Τι έχεις καταφέρει, τι κάνεις στη δουλειά σου, που βρίσκεσαι συναισθηματικά / πνευματικά. Οι πιθανότητες να είσαι σε ένα πολύ καλύτερο σημείο είναι πολλές. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να σκέφτεσαι πως δεν έχεις κάνει αρκετά, πως δεν έχεις φτάσει στο σημείο που θα έπρεπε να φτάσεις. Σταμάτα. Σταμάτα τώρα. Μας μαθαίνουν πως πρέπει να πετυχαίνεις γρήγορα αλλά τα χιλιάδες χρόνια του ανθρώπινου είδους μας λένε την μόνη αλήθεια - η εξέλιξη έρχεται στους δικούς της, σταθερούς χρόνους.


- Αν όμως η φετινή στιγμή σε βρίσκει σε ένα δυσκολότερο σημείο από ότι ήσουν πέρισυ, λυπάμαι πάρα πολύ. Ξέρω πως είναι. Πάνω κάτω έχουμε όλοι βρεθεί στη θέση σου, ο πόνος μπορεί να είναι δικός σου για να τον καταλάβεις και να τον γεωγραφήσεις, αλλά όλοι έχουμε μοιραστεί (ή θα μοιραστούμε) τη δόση μας. Ίσως αυτό είναι το σημείο που πρέπει να γιατρεύεις τις πληγές σου. Σου υπόσχομαι πως αν τις φροντίσεις, αν φροντίσεις την αποθέραπεια, καινούρια πράγματα θα συμβούν και άνθρωποι θα έρθουν στο δρόμο σου. Είμαι σίγουρη, το ξέρω.


- Θες έναν απλό άμεσο τρόπο, να έχεις πάντα ιδέες και να μην ‘’στερεύεις’’; Μου τον έμαθε αυτό το καλοκαίρι η Τατιάνα, χωρίς να το ξέρει φυσικά, αλλά με τον τρόπο της μου έδειξε τον πρώτο τρόπο για να τα καταφέρνεις με χάρη σε αυτή τη ζωή - να είσαι εξερευνητής.Ήταν αυτό που έκανε από μικρή, σε οτιδήποτε της κέντριζε την περιέργεια. Σχεδόν αυτόματα έκανε την ερώτηση ‘’ ναι, αλλά ποιος το κανε πρώτος; ‘’


‘’Ποιος ξεκίνησε να χτυπάει παλαμάκια όταν έβλεπε κάτι που του άρεσε;’’


‘’Ποιος πήρε πρώτος το λεωφορείο για να πάει στη δουλειά;’’


‘’Ποτε φορέσαμε παντελόνια’’


Κάθε φορά που κάνουμε αυτή την ερώτηση, αναγκαζόμαστε να κάνουμε το πρώτο βήμα προς την έμπνευση - έρευνα. Ξεκινούμε να ψάχνουμε την ιστορία, να ανακαλύψουμε την πηγή. Καθώς το κάνουμε, το μυαλό μας χορεύει χάλι γκάλι, κάνει παρτυ. Κάνουμε καλύτερες ερωτήσεις, καταλαβαίνουμε, τα κενά συμπληρώνονται. Δεν κάνουμε τόση έρευνα όση μας αξίζει, δεν δίνουμε χρόνο εκεί που το μυαλό μας χορεύει χάλι γκάλι.

Όμως κάθε φορά που το κάνουμε, βουτάμε στην πηγή της νεότητας.


-Δεν υπάρχει τίποτα καινούριο. Η μέθοδος ‘’Τατιάνα’’ πιθανότατα μας το εξηγεί κάθε φορά που κάνουμε την ερώτηση της πρώτης φοράς. Υπάρχει όμως η φωνή μας και ο τρόπος μας να κάνουμε όλα τα κοινότυπα πράγματα δικά μας. Όλα τα πράγματα βγάζουν νόημα αν ρωτάς ‘’ναι αλλά πως θα το έκανα εγώ’’ ή για οποιοδήποτε δημιουργικό πρότζεκτ πως θα το έκανε ο ήρωες, η ηρωίδα που έχεις επιλέξει. Πως θα τό έκανε; Τι θα διάλεγε; Σε τι θα επέμενε; Πως θα απαντούσε; Όταν καθώς κάνεις αυτές τις ερωτήσεις αποκτάς μια κρυστάλλινη εικόνα, είσαι σε πολύ καλό σημείο. Έχεις στα χέρια σου μια ιστορία.


- Την επόμενη Κυριακή λοιπόν, θα έχω καλεσμένη μια γυναίκα που τα έκανε όλα, πάντα, με τον τρόπο της. Η Λυδία Παπαιωάννου ήταν ο άνθρωπος που με προσέλαβε στο cosmopolitan όταν αυτόπροτάθηκα *hustling mode on* και από τότε δεν σταμάτησα να τη χαζεύω να τα κάνει όλα με την αδιαμφισβήτητη σφραγίδα της. Σήμερα έχει την Athens coconut - ένα διαφημιστικό γραφείο με απόλυτη αφοσίωση στο digital, με μια α πί θα νη ομάδα που παραδίδουν υπέροχες ιστορίες, παρτυ και άλλα πολλά . Θέλω πολύ να την ακούσετε και να σας πει πως έμαθε να διοικεί, να παίρνει αποφάσεις, να κάνει πράγματα που φοβάται και σε εκείνο το δρόμο, να μαθαίνει τον εαυτό της.



Ακόμα. * ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ PODCAST * Στο ‘’Ο Βασιλιάς είναι γυμνός’’ θα έχουμε και μια ενότητα που θα σας βοηθά να καταλάβετε τους κώδικες, το σύμπαν και το modus operandi σχεδιαστών. Το θεωρούσα πάντα απαραίτητο και είναι και για μένα ένα τέλειο ταξίδι, γιατί αναγκάζω τον εαυτό μου να δει ξανά δουλειά σχεδιαστών και να πάρει καινούρια έμπνευση. Στο πρώτο επεισόδιο αυτής της ενότητας μια γυναίκα που είναι σήμερα 74 χρονών, συνεχίζει και ρολάρει σαν να μην υπάρχει αύριο και είναι μια από τις λίγες γυναίκες δισεκατομυριούχους. Πάνω από όλα όμως, δεν σταμάτησε να κάνει ποτέ ερωτήσεις και να τα κάνει όλα, με τον τρόπο της. Η Miuccia Prada.



bottom of page